۰۲۱-۲۲۹۰۱۹۰۵-۶

نویسنده : تحریریه آرل
تاریخ : دوشنبه , ۱۴۰۳/۰۲/۲۴ ۱۲:۰۲
کانسپت و زمینه در معماری
تحریریه معماری آرل
معماری، فراتر از صرفا آجر و سیمان، هنری محسوب می‌شود که باظرافت فضا را شکل می‌دهد و با انسان و محیط پیرامونش در تعامل است. در این میان، اهمیت کانسپت در معماری نقشی محوری دارد و به‌مثابه قطب‌نمای معمار در مسیر خلق یک اثر ماندگار عمل می‌کند. کانسپت، ایده‌ای بنیادی و مفهومی عمیق به‌شمار می‌رود که هویت و جهت‌گیری یک بنا را از همان ابتدا تعیین خواهد کرد. این ایده، همچون داستانی که می‌خواهد مورد روایت قرار گیرد، در ذهن معمار شکل می‌گیرد و در طول فرآیند طراحی، به زبانی بصری و فضایی مبدل می‌شود.

معماری و مسئولیت خلق فضاهای الهام‌بخش

معماری نقش مهمی در نحوه تفکر ، تعامل و زندگی افراد دارد معماری ،خیابان ، شهر و جامعه را تشکیل می دهد از این رو نادیده گرفتن ابعاد آن ، تقریباً غیرممکن است Renzo Piano در طی سخنرانی جایزه معماری پریتزکر در سال 1998 به درستی گفته ، معماری شغل پرخطری است. اگر نویسنده ای کتاب بدی بنویسد، مردم آن را نمی خوانند. اما اگر معمار کار نه چندان خوب ارائه دهد برای صد سال نام بدی از خود به جای گذاشته است  دقیقا درست است شما می توانید یک کتاب بد را نخوانید می توانید از گوش دادن به موسیقی بد خودداری کنید ، اما نمی توانید ساختمان زشت مقابل خانه خود را ندیده بگیرید. این جنبه از معماری ، همانطور که به جامعه تحمیل می شود ، آن را به یک زمینه خطرناک اجتماعی تبدیل می کند.  این بعد از معماری غوطه وری کاملی را بدون ایجاد فرصت به کاربر تحمیل می کند. از این رو ، به نوبه خود ، معماری مسئولیتی بسیار جدی را بر عهده دارد.

مسئولیت معمار: خلق فضاهای انسانی، پرورش جوامع پویا

به عنوان معمار باید هنگام طراحی و ساختن ساختمانها و محیطهای احاطه شده توسط ساختمان ها این را وظیفه خود بدانیم که ساختمان ارتباطات مثبتی را تقویت کند و بتواند به نوبه خود جامعه سالمی را پرورش دهد زیرا در واقعیت ما ساختمانها را شکل می دهیم اما پس از آن  این ساختمانها هستند که به زندگی و احساسات ما شکل می دهند . وینستون چرچیل فکر درستی داشت که میگفت در مورد تأثیر معماری بر روی مردم تعمق می کنیم. برای ایجاد چنین فضاهای مثبتی ، باید تعیین کنیم که چه عناصری را در طراحی خود  اعمال یا از ان ها فاکتور بگیریم که بتواند واقعاً معنی و مفاهیم عمیقی در جامعه ایجاد کند. ساده ترین راه این است که دریابیم چه چیزی ساختمان را منحصر به فرد و خاص آن مکان می کند.

معماری معنادار: هویت و اصالت در برابر یکنواختی

زمینه و مفهوم دو عاملی هستند که اگر جدی گرفته شوند فرایندهایی فراهم می کنند که می توان برای رسیدن به یک ساختمان منحصر به فرد با معنا دنبال کرد. جهانی را تصور کنید که هر مکانی که پا می گذارید همه چیز یکسان باشد! همه ی خانه ها دقیقاً در یک طبقه رنگ ها ، متریال و الگوهای یکسان در هر شهر قرار داشته باشند ! خیلی زود از محیط اطراف خود خسته می شویم و آرزو می کنیم که بتوانیم از این محیط تکراری هر چه سریعتر فرار کنیم که این فقط یک دلیل دارد زیرا ما نیاز داریم برای مکان هویت منحصر به فردی قائل باشیم و معماری معناداری ایجاد کنیم که مردم بتوانند با آن ارتباط برقرار کنند.
روش درک انسانی غالباً مبتنی بر زمینه است ما معماران تمایل داریم قبل از تصمیم گیری درباره اینکه چه باید بکنیم یا اینکه چه چیزی را باور کنیم ، سناریوهای پیشین را درک کنیم. ما می توانیم صحت زمینه را از طریق مثال های بسیاری ثابت کنیم. یکی از آنها پدیده خطای دید ابینگهاوس است که یک خطای بصری در نحوه تفسیر و ارزیابی آنچه را که می بینیم و تجربه می کنیم براساس آنچه در اطراف است را نشان می دهد.
کانسپت و زمینه در معماری

دو دایره، یک توهم: زمینه و نقش آن در معماری

به تصویر دقت کنید ، اندازه دو دایره نارنجی دقیقاً یکسان است. با این حال ، سمت راستی بزرگتر به نظر می رسد در ساختمان ها و طراحی آن ها نیز چنین است در واقع ساختمانها به طور جداگانه وجود ندارند. آنها بخشی از یک ساختار اجتماعی بزرگتر هستند که برای الهام بخشیدن ، حمایت یا نگهداری طیف وسیعی از فعالیت های انسانی طراحی شده اند. آنها پاسخی به نیازهای فرهنگی اجتماعی ، اقتصادی و سیاسی جامعه هستند که فرصت هایی را برای توسعه ارائه می دهند. پس زمینه در معماری صرفاً عناصر خارجی است که بر ساختمان و سایت تأثیر می گذارد. این عناصر را می توان به دو دسته تقسیم کرد - فیزیکی و غیر فیزیکی. ساختمانهای همسایه ، شبکه های جاده ای ، زمین ، سیستم های آب ، نمونه هایی از عناصر فیزیکی زمینه هستند. در حالی که عوامل سیاسی ، اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی از عوامل غیر فیزیکی هستند.

نقش محوری زمینه در طراحی

ارزیابی زمینه ایده ای را درباره آنچه موجود است قبل از اینکه بخواهیم پوشش جدیدی به آن اضافه کنیم به ما ، می دهد. ساختمانها یک  کلاژ نیستند ، بلکه بخشی از پازل هستند. مطالعه و تجزیه و تحلیل مناسب از زمینه می تواند سبک معماری ، انتخاب مصالح ساختمانی و طرح سایت را تا حدود زیادی تعیین کند. تاثیر طراحی و ساخت یک ساختمان باید بهبود شرایط محلی ، توسعه و مثبت بودن ، با حداقل اختلال در اکوسیستم را در برداشته باشد زیرا موضوعات مختلفی از جمله طبقه بندی اقتصادی ، حتی نژادی  نیز می توانند تحت تأثیر معماری  تغییر کنند.

معماری معنادار: فراتر از آجر و سیمان، خلق هویت و معنا

از طرف دیگر ، کانسپت و مفاهیم  هدفی را برای ساختمان فراهم می کنند و مفاهیم از معدود مواردی محسوب می شوند که از ابتدای طراحی تا اجرای کامل آن ثابت می مانندکانسپت طراحی که به عنوان الهام ، قصد یا فلسفه طراحی نیز توصیف  می شوند ستون اصلی طراحی را تشکیل می دهد که می تواند از طریق یک فکر جدید یا از متن طراحی گرفته شود  اما به هر صورت کانسپت طراحی،  برنامه ای با احترام به محیط اطراف و یکپارچه در بافت موجود ایجاد می کند و در ادامه راهنما و هدایتگری برای پروژه خواهد بود که غنای طراحی را به ارمغان می آورد. ساخت ساختمان منسجم ، مرتبط ، جالب و در نتیجه موفق یا کلماتی مانند خوش ساخت هویتی از ساختمان را مجسم می کنند که پیام مورد نظر را به محیط خود منتقل می کنند. در واقع با  تجزیه و تحلیل و ترجمه مفاهیم و زمینه ها  در طراحی هر پروژه محصول مناسب را برای مکان خاصی تولید می کنیم که سبب ایجاد تغییر مثبت در زندگی فردی و اجتماعی می گردد.

اهمیت کانسپت در معماری چیست؟

اهمیت کانسپت در معماری، بر کسی پوشیده نیست. این فرآیند، به معماران یاری می‌رساند تا در طول طراحی، ایده‌ها را تولید و اصلاح کنند و چارچوبی برای تصمیم‌گیری و حل مسئله به‌وجود آورند. مفاهیم، به هدایت جهت‌گیری طراحی می‌پردازند و بر فرم کلی، عملکرد و زیبایی‌شناسی یک ساختمان تاثیرگذار هستند. آن‌ها، به معماران کمک می‌کنند تا دیدگاه خود را به مشتریان، ذی‌نفعان و سایر متخصصان طراحی منتقل سازند و همکاری و درک را تسهیل بخشند.
مفاهیم، همچنین به‌عنوان مبنایی برای ارزیابی راه‌حل‌های طراحی، انسجام و ثبات را در کل پروژه تضمین می‌کنند. معماران با کاوش و توسعه مفاهیم، می‌توانند به جابه‌جاکردن مرزهای خلاقیت و نوآوری بپردازند که به طرح‌های منحصربه‌فرد و تاثیرگذار می‌انجامد. به‌طورکلی، توسعه کانسپت برای معماران ضروری است تا بتوانند ایده‌های خود را به راه‌حل‌های معماری ملموس و معنادار ترجمه کنند.

اهمیت کانسپت در معماری: هسته و جهت‌دهنده هر پروژه

کانسپت معماری، اندیشه، ایده یا تصوری است که به‌عنوان زیربنای یک پروژه طراحی عمل می‌کند و نیروی محرکه آن به‌شمار می‌رود. مفهوم، قدرت و هویت توسعه یک پروژه معماری را شکل می‌دهد و در تمام مراحل به‌طور مداوم به آن رجوع می‌شود. این مفهوم، حاصل تمامی مطالعات و تحلیل‌های معماران است و می‌تواند به‌عنوان یک ایده، فکر، انتزاع، فلسفه، باور، الهام، قصد، نظریه یا فرضیه تعریف شود.
کانسپت معماری، باید بر تمام جنبه‌های پروژه تاثیر بگذارد؛ از تناسبات آن تا تاثیرات داخلی، از طراحی نما تا متریال کف. در پروژه‌های معماری، هر عنصری باید باتوجه‌به مفهوم کلی طراحی و ساخته شود.

چگونه کانسپت پروژه معماری خود را پرورش دهید؟

ایده‌پردازی برای مفهوم پروژه، یکی از مراحل مهم طراحی به‌شمار می‌رود. مطالعات مختلف، به‌خصوص بررسی‌های مرتبط با خود سایت، می‌توانند الهام‌بخش معماران باشند. با مطالعه ویژگی‌های سایت، ایده‌های مختلفی به ذهن معمار می‌رسد و او می‌تواند مشکلات، پتانسیل‌ها و فرصت‌های موجود را کشف کند. منظور از «مطالعه سایت»، تحلیل و درک محیط اطراف، فرهنگ، جامعه‌شناسی و سایر عوامل مرتبط با آن است.
هرچه بیشتر به تلاش بپردازید، بیشتر کشف خواهید کرد. ترسیم ایده‌هایتان به‌صورت طرح‌های دوبعدی و سه‌بعدی، همراه با مدل‌های مقیاس‌بندی‌شده، به بهبود مفهوم شما کمک می‌کند. اسکچ زدن، همیشه راهی برای خلق ایده‌های جدید است. هرگز از ترسیم طرح در دفترچه‌های طراحی یا ساخت مدل‌های سه‌بعدی اولیه واهمه نداشته باشید. متریال مدل‌های اولیه چندان مهم نیست؛ نکته اصلی، تقویت ایده‌های شماست. در این مرحله، ساختن مدل با مقیاس مناسب، اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند.

جمع‌بندی

کانسپت در معماری، نقشی حیاتی ایفا می‌کند و به‌مثابه روحی در کالبد بناست. معماران با درک عمیق از اهمیت کانسپت در معماری، می‌توانند آثاری خلق کنند که نه‌تنها از نظر زیبایی‌شناسی چشم‌نواز باشند؛ بلکه، پیامی عمیق و معنادار را نیز برای مخاطبان دربرگیرند. کانسپت، معماری را از صرفا یک سازه تبدیل به تجربه‌ای منحصر‌به‌فرد و ماندگار می‌سازد.
تحریریه معماری آرل
منبع: .re-thinkingthefuture


تعداد بازدید : ۲۶۴۴
نسخه چاپی :  
ارسال نظرات

نظر شما :

مطالب مشابه
ملک اربابی قرن نوزدهم میلادی در خدمت کهنسالان  قرن بیست و یک

ملک اربابی قرن نوزدهم میلادی در خدمت کهنسالان قرن بیست و یک

خلق تجربه فضایی در معماری

خلق تجربه فضایی در معماری

9  نوع از داوران ژوژمان های معماری در دوران تحصیل معماری

9 نوع از داوران ژوژمان های معماری در دوران تحصیل معماری

مراحل صدور پروانه و جواز ساختمان در تهران

مراحل صدور پروانه و جواز ساختمان در تهران

همنشینی رنگ ها در دکوراسیون داخلی

همنشینی رنگ ها در دکوراسیون داخلی

11 دوره آموزشی معماری آنلاین برای معماران و دانشجویان

11 دوره آموزشی معماری آنلاین برای معماران و دانشجویان

مشاوره معماری

برای داشتن فضای کارآمد و زیبا می توانید از مشاوره متخصصین آرل بهرمند شوید

02122901905
مهندسین مشاور معماری
کاردستی با وسایل دور ریختنی
شرکت طراحی دکوراسیون اداری 
طراحی و اجرای فروشگاه زنجیره ای

عضویت در گروه معماران آرل

بعد از ثبت ایمیل ، حتما از طریق لینک فعال سازی ، عضویت خود را فعال کنید.


طراحی و ساخت ویلا
بازسازی ساختمان
اخذ تاییدیه کمیته نما 
طراحی داخلی مطب
تماس با گروه معماران آرل
: تهران ، نیاوران، سه راه یاسر،ساختمان آوا 2،
پلاک 250، طبقه 3، واحد 34
تلفن  :  ۶-۲۲۹۰۱۹۰۵-۰۲۱ 
فکس :    ۲۲۹۰۱۹۰۷-۰۲۱
ایمیل: [email protected]