نویسنده : تحریریه معماری آرل
تاریخ : چهارشنبه , ۱۳۹۹/۰۸/۲۸ ۱۰:۲۴
تحریریه معماری آرل
گروه معماری کاردیسنام طراح: سولماز راستجو
نام پروژه: خانه مهرگان
گروه طراحی: علی روحانیان،شیدا محمود پور، امیر گودرزی، مرضیه هاشمی، مهدی اکبریان
سال ساخت:1395-96
موقعیت پروژه:کرج- مهرشهر- فاز چهار
گروه مهندسی:گروه ساختمانی کاردیس
مساحت زیربنا: 438 مترمربع
طبق توضیحات ارائه شده توسط معماران این پروژه در زمینی به مساحت 438 و در مهرشهر کرج واقع شده است . این بنا دارای 2 طبقه و یک زیر زمین است. ساخمان اولیه بنایی ویلایی متعلق به دهه 50 شمسی بوده و ساکنان ثابت داشته است . از این رو مصرف کنندگان بنا به مرور زمان با ساختمان ارتباطی نزدیک برقرار کرده اند و ساختمان به ایجاد خاطره ی جمعی بین ساکنان نقشی پر رنگ بازی میکند. معمار با توجه به شناخت قبلی از ساکنان ساختمان و آشنایی با الگو های رفتاری ساکنان دست به تعمیر و بازسازی ساختمان نمود. ایده اصلی کمترین دخالت در الگوی شکل گرفته زیستی ساکنان و احترام به این رفتارها بوده است .در واقع ذهنیت شکل گرفته در ناخودآگاه ساکنان که به عینیتی زیستی بدل گشته است این بار ره عکس میپیماید و این عینیت در ذهن معمار ته نشین میگردد و به این ترتیب معمار دست به طراحی برای ساکنان که همان آشنایان او هستند میزند .
یکی از این چالش ها در نقطه مرکزی خانه در طبقه ی همکف که همان آشپزخانه است خود را نشان می دهد یعنی ایجاد آشپزخانه. ساکنان خانه اصرار بر این داشته اند که آشپزخانه به صورت باز طراحی شود در حالی که آشپزخانه قدیمی بصورت بسته با دیوارهای محصور طراحی شده بوده است . معمار با احترام به سخن کارفرما و نگاه به بنای قدیمی و کارکرد مهم آشپخانه با ایجاد آشپزخانه نیمه محصور این مشکل را مرتفع ساخته است در حالی که با نگاه به پلان طبقه ی بالا در می یابیم که به علت خصوصی بودن عملکرد ها تیغه محصور کننده آشپزخانه کوچکتر شده است.
همچنین در پلان قبلی نشیمن بعلت مرکزیت در پلان در مسیر عبور و مرور ساکنان قرار داشت و تقریبا تمام عملکرد ها در این نقطه به هم میرسیدند و نیز بعلت بازشو های فراوان فضای مناسبی برای مبله کردن بدست نمیداد بنابراین در طرح اصلاح شده نشیمن خانه از فضای رفت و آمد جدا شده و به فضای نیمه خصوصی بدل گشته است.
بنا بدون اصلاح ستون ها از سمت ستون ها 60 سانتی متر گسترش یافته و از سمت غرب هم که در گذشته فضای غیر نورگیر با حیاط بلا استفاده بوده است به همسایه غربی متصل گشته است. این کار علاوه بر ایجاد شرایط مناسب برای ساکنان در نشیمن نورگیری آشپزخانه را مختل میکرده بنا براین آشپزخانه به قسمت شمالی بنا منتقل شده است تا از مناسب ترین نور بهره مند گردد. این کار سالنی با طول مناسب و بهترین نورگیری را ایجاد نموده است.
فضای سبز و محوطه خانه که در گذشته باغچه خشکی بوده باز طراحی شده و به فضایی جهت حضور ساکنین بدل گشته است. رنگ سفید، بنا را در میان ساختمان های بلندی که آن را احاطه کرده است شاخص کرده است.
زیرزمین خانه فضایی ترکیبی از گرمابههای سنتی و حوضخانه است که با تکنولوژی جدید ترکیب شده اند.
در نمونههایی از خانه ایرانی، وجود حوض در فضای مسقف ویژگیهایی مانند خنکی، رطوبت و انعکاس تولید میکند. حوض در معماری ایران شیوهای جهت استقرار آب در درون فضاهاست. آب علاوه بر جلوههایی نمادین ، تجریدی از طبیعت در درون بنا است.
همچنین فضای ورزشی دارای بالابری است که بصورت اختصاصی برای سالمندان طراحی شده است که از اتاق خواب به فضای ورزشی دسترسی داشته باشند.
جداره بیرونی بنا در قسمتی بصورت نیمه شفاف طراحی شده است تا هم نور را عبور دهد و هم ایجاد محرمیت نماید .بدلیل حفظ امنیت در منطقه کرج طراحی نما با استفاده از نرده های فلزی انجام شده است که در قسمت آشپزخانه همکف بین جداره بیرونی و پنجره آشپزخانه را مسقف کرده است . از این فضا بعنوان محلی برای آویز گیاهان استفاده شده است.
همچنین دسترسی دو طبقه بصورت مجزا درآمده تا تداخلی در رفت و آمد ساکنان ایجاد نگردد.
چالش دیگر استفاده کاربران بنا از یک ورودی جهت عبور و مرور سواره و پیاده بوده است که در بازسازی مورد توجه قرار گرفته و ورودی ها جدا از هم در نظر گرفته شدند.
در بنای قدیمی گشودگی ها بصورت ماکزیمم و بدون فیلتر طراحی شده بوده اند، در اصلاح صورت گرفته ابعاد گشودگی ها مورد بازنگری قرار گرفته اند و از متریال مناسب استفاده گردیده است.
تحریریه معماری آرل
مطالب مشابه
X
همراه معماری آرل باشید