معماری جهان: آلمان در گذر زمان، قسمت پنجم، نئوکلاسیسم


 

مترجم: نیلوفر محتاط
در نیمه ی دوم قرن هجدهم، نئوکلاسیسم وارد کشور آلمان شد. این مکتب مبتنی بر آفرینش آثار هنری و ادبی با الهام از هنر باستان یونان و روم و بازگشت به اصول و ارزش‌های زیبایی‌شناسی آنان است. این جنبش در واکنش به سبک باروک پدید آمد و تحت تاثیر نهضت روشنگري (Enlightenment) ابتدا در فرانسه و ایتالیا آغاز شد و سپس در مدت زمان کوتاهی به نحوي گسترده انگلستان، آلمان و کشورهاي دیگر را فراگرفت. نئوکلاسیسم در معماری در درجهٔ اول به دنبال آفرینش فرمی ایده آل و با الهام از هنر باستانیان است. درواقع معماران این مکتب به دنبال ایجاد تعادل، توازن، تقارن، هماهنگی و هارمونی، ظرافت، منطق، روشنی، واقع‌گرایی و نزاکت در آثار خود هستند. باید توجه داشت که نئوکلاسیسم بر خلاف سبک هم‌عصر خود، باروک و بعدها رمانتیسیسم که مبتنی بر احساسات و خیالات هستند، بر پایهٔ عقل و منطق استوار است.

نئو کلاسیسیم با ساخت باغ انگلیسی Wörlitz در آلمان به این کشور وارد شد. این باغ در اواخر قرن 18 میلادی ساخته شد. بر خلاف باغ های سبک باروک که ساختاری هندسی و منظم داشتند، این باغ با توجه به ویژگی باغ های انگلیسی با هندسه ای آزاد طراحی شده است. دروازه ی Brandenburg بنای دیگری است که توسط Carl Gotthard Langhansدر سال 1791 در این کشور با سبک نئوکلاسیک ساخته شد و اکنون نشانه ی شهری شاخصی در کشور آلمان است.



کاخ Wörlitz


باغ انگلیسی Wörlitz
Brandenburg دروازه ی
یکی از معماران بنام نئوکلاسیسیسم آلمان کارل فریدریش شینکل است. در حقیقت میتوان گفت شینکل کانال ارتباط آلمان با پالادیانیسم است. وي مانند وینکلمان، اهمیت زیادي براي درك معماري کلاسیک قائل و براین عقیده بود که ساختمانهاي باستانی میتوانند مرجع مهمی در تکوین و تحول معماري نئوکلاسیک باشند. شینکل به معماری یونان بیش از رم باستان علاقه داشت. اولین ساختمانی که براي وي شهرت جهانی به همراه داشت، ساختمان تئاتر ملی برلین بود که بین سالهاي 1818 و 1821 طراحی و ساخته شد. فُرم کلّی ساختمان یادآور احجام معماري یونان است.استفاده از سنتوريِ جلوي ساختمان که با شش ستون کُرَنتی ترکیب شده و همچنین استفاده از تندیسهاي مجسمه، بیانگر معماري معابد اتروسکهاست. از دیگر آثار شاخص این معمار در کشور آلمان، ساختمان موزه ی Altes است. Neue Wache نیز بنای دیگری است که توسط این معمار بین سال های 1816 تا 1818 میلادی ساخته شد. از این ساختمان اکنون به عنوان یادمان قربانیان جنگ و استبداد در آلمان استفاده می شود.


کارل فردریش شینکل


تئاتر ملی برلین


موزه ی Atles


Neue Wache
Leo von Klenze معمار آلمانی دیگری بود که در آثار خویش سبک یونان باستان را احیا کرد. وی معمار دربار لودوئیک اول بود. لودوئیک اول علاقه ی زیادی به سبک هلنیسم داشت. klenze بناهای بسیاری را در شهر مونیخ با سبک نئوکلاسیک ساخت. از این بناها می توان به ساختمان Ruhmeshalle اشاره کرد. در این ساختمان متشکل از ایوانی با ستون های دوریک است.


ساختمان Ruhmeshalle


ساختمان Ruhmeshalle
 
خانه ای مربوط به قرن 17 میلادی در آلمان
تحریریه ی معماری آرل
منابع:
تاریخ معماری غرب نویسنده: امیر بانی مسعود
Wikipedia.com

لینک مستقیم : https://www.arel.ir/fa/News-View-2829.html