سازش با اقیانوس: پیدایش اولین تمدن شناور در دنیا

جمهوری کیریباتی، کشوری متشکل از 32 جزیره در اقیانوس آرام، با تهدید جدی بالا آمدن سطح آب دریاها روبروست. پیش‌بینی می‌شود این مناطق مسکونی که از حدود 3000 سال پیش از میلاد مسیح مسکون بوده‌اند، در کمتر از 100 سال آینده به طور کامل زیر آب فرو روند.

در مواجهه با این بحران، طرحی جاه‌طلبانه برای ساخت اولین ملت شناور در اقیانوس توسط “آنوته تونگ”، رئیس جمهور کیریباتی، با همکاری شرکت‌های پیشتاز ژاپنی مطرح شده است. این پروژه که نیازمند صرف میلیاردها دلار سرمایه است، نویدبخش راه حلی نوآورانه برای بقای این ملت در برابر تغییرات اقلیمی است.

شهر زیر آب

طرح “شیمیزو”: شهری شناور بر فراز اقیانوس

شرکت ژاپنی “شیمیزو” (Shimizu)، فعال در زمینه ساختمان، طرحی انقلابی برای ساخت یک شهر شناور ارائه داده است. این شهر بر روی سازه‌ای عظیم با الهام از گل نیلوفر آبی بنا خواهد شد و بر روی اقیانوس شناور می‌ماند. هر جزیره شناور حدود 2 مایل عرض خواهد داشت و در مرکز آن، برجی با عنوان “شهری در آسمان” قرار می‌گیرد.

این برج‌ها شامل واحدهای مسکونی برای 30,000 نفر، دفاتر اداری، فروشگاه‌ها و خدمات رفاهی متنوع خواهند بود. هدف از این طرح، ایجاد یک جامعه خودکفا با قابلیت تأمین منابع غذایی است.

ساخت ملت شناور

جزایر شناور: خودکفایی و پایداری

سطح خارجی و استوانه‌ای شکل پایه سازه، برای کشت سبزیجات و میوه‌ها مورد استفاده قرار خواهد گرفت. قسمت مسطح جزیره که به بستر اقیانوس متصل می‌شود، شامل مناطق مسکونی برای 10,000 شهروند دیگر، جنگل، ساحل، زمین‌های قابل کشت و امکانات حمل و نقل خواهد بود. این شهرهای شناور به یکدیگر متصل شده و در نهایت قادر به اسکان کل جمعیت 100,000 نفری این کشور کوچک خواهند بود.

ساخت کشور شناور

چالش‌ها و چشم‌انداز پروژه

“ماسایوکی تاکئوچی”، سرپرست این پروژه، ایده “سازه‌های شناور سبز” را در ابتدا راه حلی برای مشکل ازدیاد جمعیت یا مقاوم‌سازی شهرها در برابر زلزله و سونامی می‌دانست. اما به سرعت دریافتند که این ایده می‌تواند راهکار مناسبی برای حفظ مناطق مسکونی در برابر بالا آمدن سطح آب نیز باشد.

این پروژه در مرحله طرح‌ریزی قرار دارد، اما تیم مهندسی “شیمیزو” بر امکان‌پذیر بودن آن تأکید دارد. برآورد اولیه بودجه مورد نیاز این پروژه حدود 317 میلیارد پوند است که رقمی چشمگیر و حدود 3000 برابر تولید ناخالص داخلی کیریباتی در سال گذشته است.

با این حال، سرپرست پروژه به تأمین بودجه از منابع خارجی امیدوار است. رئیس جمهور کیریباتی معتقد است کشورش که تنها 6 فوت از سطح دریا بالاتر است، نیازمند راه حلی اساسی و خارج از چارچوب‌های مرسوم است. او اذعان کرده که حتی توافقات بین‌المللی برای کاهش تغییرات آب و هوایی نیز کمکی به حل مشکل کشور نمی‌کند و جزایرشان طی چند سال آینده به زیر آب خواهند رفت.

حال باید منتظر ماند و دید که چگونه اولین ملت شناور بر روی اقیانوس شکل خواهد گرفت.