آموزش و ترسیم پرسپکتیو: قسمت سوم، ترسیم پرسپکتیو یک نقطه ای



 
گرداوری: نیلوفر محتاط
اگر شیء به گونه ای قرار گرفته باشد که تنها یک دسته از اضلاع آن با صفحه ی تصویر یا صفحه ی ناظر زاویه ی 90 درجه بسازند و بقیه ی اضلاع موازی صفحه ی تصویر باشند آنگاه پرسپکتیو یک نقطه گریزی شکل می گیرد. برای ترسیم پرسپکتیو یک نقطه گریزی ابتدا خط زمین را کشیده و سپس خط افق را به فاصله ی ارتفاع ناظر ترسیم می کنیم. سپس به اندازه ی فاصله ی ناظر تا صفحه ی تصویر، خطی را به خط افق عمود می کنیم. در دیاگرام پرسپکتیو زیر بهتر متوجه این موضوع خواهید شد.  همانطور که ملاحظه می کنید تنها محوری که اندازه ها بر روی آن واقعی (بامقیاس) است خط زمین است.





تعیین اندازه ی پهنا در پرسپکتیو یک نقطه گریزی:
در این حالت نقاطی که با صفحه ی تصویر مماس است طول آن ها را روی خط زمین به دست می آوریم سپس خطوط دور شونده را به سمت VP ادامه می دهیم. طول کلیه ی نقاط روی خط دور شونده با هم برابر است. برای درک بهتر مطلب مثالی در این رابطه می آوریم. فرض کنید که ناظری به ارتفاع چشم دو متر در فاصله ی دومتری از لبه ی جاده ای 6 متری، ایستاده و از فاصله ی 5 متری به جاده مینگرد. مراحل رسم پرسپکتیو به صورت زیر می باشد.
ابتدا دو خط موازی به فاصله ی دو متر می کشیم خط پایینی در حکم تراز صفحه ی زمین و خط بالایی در حکم تراز چشم می باشد. سپس بر روی خط زمین خطی به طول 6 سانتیمتر جدا می کنیم. همانطور که گفته شد خطوطی که بر روی صفحه ی تصویر قرار دارند دارای طول واقعی (با مقیاس) می باشند.  از یک سمت خط  6 سانتیمتری، خطی به طول 2 سانتیمتر جدا کرده و از آن نقطه خطی عمود بر خط تراز رسم می کنیم. محل تقاطع این دو خط نقطه گریز است. حال اگر از این نقطه دو خط به دو سمت جاده بکشیم جاده ترسیم خواهد شد.



برای به دست اوردن عمق در پرسپکتیو یک نقطه ای از قطر مربع کمک می گیریم. اگر در مربع ABCD دقت کنیم میبینیم که قطرهای AC و BD زاویه ی 45 درجه با خط DC می سازند. با پیدا کردن نقطه ی گریز 45 درجه در تصویر می توان عمق را اندازه گیری نمود. 





برای درک بهتر مطلب به مثال زیر توجه کنید:
ناظری به ارتفاع چشم 4 و با فاصله ای برابر  به مربعی به طول 5 نگاه می کند. اگر منتهی الیه سمت چپ مربع با ناظر فاصله ی 2 و روی خط زمین قرار داشته باشد تصویر مربع را ترسیم کنید.
1)
دیاگرام پرسپکتیو را ترسیم می کنیم.
2) نقاط گریز 45 درجه را رسم می کنیم.



3) نقاط A و B را پیدا می کنیم.



4) از نقطه ی A به طرف نقطه ی VP.45.R خطی می کشیم تا خط B.VP  را در نقطه ی C قطع کند.
5) از نقطه ی C خطی موازی خط زمین رسم می کنیم تا خط VP.A را در D قطع کند.




منبع: کتاب پرسپکتیو (چشم انداز)   نویسنده: پویا ریاضی خواه
تحریریه ی معماری آرل

لینک مستقیم : https://www.arel.ir/fa/Pages-View-677.html