تحریریه معماری آرل
سرویس پیامرسانی ویچت که اخیرا در بین ایرانیها محبوبیت بالایی پیدا کرده بود، در چند سرویسدهنده اینترنت فیلتر شده و گفته میشود که در سایر ISP ها نیز این اپلیکیشن به طور کامل فیلتر می گردد.سرویس پیامرسانی WeChat که همچون اپلیکیشنهای Viber ،LINE سرویس پیامرسانی بر بستر اینترنت را فراهم میکند، فیلتر شده است. البته این اپلیکیشن علاوه بر قابلیتهای پیامرسانی، ویژگیهای یک شبکه اجتماعی و چندین قابلیت دیگر برای یافتن افراد در فاصله نزدیک به کاربر، و چت تصادفی را نیز شامل میشد. پیشتر اعلام شده بود که دو اپلیکیشن وایبر و ویچت تا 23 آذرماه فیلتر میگردند که حال به نظر میرسد با اندکی تاخیر یکی از این وعدهها عملی شده است.کشورهایی چون امارات متحده عربی و برخی از کشورهای دیگر در جایجای دنیا، به خصوص آنهایی که بیشتر به اقتصاد دولتی نزدیک هستند، سعی می کنند برای حفظ درآمد شرکتهای مخابراتی، بر روی سرویسهای پیامرسانی اعمال فیلتر کنند، تا کاربران مجبور به استفاده از پیامک گردند. اما تا کنون این اتفاق در کشور ما رخ نداده است، و با توجه به سیاستهای خصوصیسازی بعید به نظر میرسد که چنین سیاستهایی را در آینده نیز شاهد باشیم.
میتوان دلیل اعمال فیلترینگ روی اپلیکیشن ویچت را حدس زد. برخی قابلیتهای این اپلیکیشن، مثل چت تصادفی با افراد و یافتن کاربرانی که در فاصله نزدیک هستند باعث شده بود که برخی تناقضات فرهنگی به وجود بیاید و احتمال دارد که دلیل اعمال این فیلترینگ این موضوع باشد. شاید فیلترینگ سرویس WeChat توجیهی فرهنگی را با خود به همراه داشته باشد، اما مساله این نیست.
ما معتقدیم که وعده توسعه پایدار، گردش آزاد اطلاعات و سایر وعدههای دولت آقای روحانی بدون توجه جدی به حوزه ارتباطات هرگز محقق نخواهد شد. اعمال فیلترینگ بر روی برخی وبسایتهای مرتبط با نیروهای معاند کشور و مشخصا سرویسها و وبسایتهایی که تناقضهای آشکار با فرهنگ اصیل ایرانی دارند، برای ملت ایران قابل درک است، ولی با کمی دقت بیشتر در این زمینه میتوان به این نتیجه رسید که برخی از وبسایتهایی که در لیست فیلترشدهها قرار گرفتهاند، عملا در هیچ یک از دو مورد فوقالذکر جای نمیگیرند و تنها محدودیتهای بیشتر را به کاربر و هزینههای بیشتر را به دولت اعمال میکنند.
منیع : زومیت
به قلم : سیامک احدی