راهنمای جامع کاغذ دیواری، انواع،انتخاب،نصب

تحریریه معماری آرل

کاغذ دیواری ها اغلب از چاپ و ایجاد یک نمای دکوراتیو بر روی سطح یک لایه ی آستر مانند، مثل کاغذ، پارچه یا نظایر آن ساخته می شوند. بنابر این می توان گفت که ساختار اغلب کاغذ دیواری ها از دو بخش اساسی تشکیل شده است:

1) زیرلایه (آستر) 2) نمای دکوراتیو (رخ کاغذ دیواری)

کاغذ دیواری ها از نظر جنس زیر لایه به چند نوع تقسیم می شوند:

Paper Backing : که عبارتست از بکار گیری کاغذ به عنوان زیر لایه، که البته این کاغذ معمولا به منظور افزایش استحکام و مقاومت در برابر رطوبت با موادی پوشش داده می شود.

Woven Fabric Backing : برخی انواع پارچه ها مثل نوعی کرباس نازک یا کتان که بعنوان زیر لایه در تولید کاغذ دیواری بکار میرود.

Non-woven Fabric Backing : این زیر لایه نوعی از صفحات است که توسط ماشین آلات کاغذ سازی از ترکیب رشته های بلند خمیر سلولز و الیاف پارچه با نوعی چسب ساخته می شود و سپس برای استحکام و تثبیت رنگ به آن رنگدانه و اکریلات می افزایند. این نوع زیر لایه دارای ویژگی خاصی است که هنگام خیس شدن تغییر ابعاد نمی دهد بنا براین برای نصب کاغذ دیواری هایی از این دست می توان چسب را به دیوار زد که سرعت عملیات نصب بیش از زمانی است که چسب را به کاغذ میزنند.

Latex Acrylic Backing : این نوع زیر لایه برای دیوار پوش های پارچه ای بکار می رود که استحکام کافی را جهت عملیات نصب آنها تامین می کند.

بر پایه هر کدام از زیر لایه های فوق چندین نوع کاغذ دیواری (دیوار پوش) تولید می شود که در زیر به انواع مختلف آن اشاره می شود:

Vinyl Coated Paper : این نوع از کاغذ دیواری با استفاده از زیر لایه کاغذی تولید می شود که روی سطح نمای آن پوششی از آکلریک اسپری میشود و با آن پوشش داده می شود. شاید نام Acrylic coated paper برای این نوع دیوارپوش دقیقتر باشد ولی به هر حال نام آن به صورت نادقیق رایج شده است. این نوع کاغذ دیواری قابلیت تمیزکاری و قابلیت کندن از سطح دیوار را دارد و نسبت به کاغذ معمولی (بدون پوشش) از مقاومت بالاتری نسبت به رطوبت برخوردار است.

Coated Fabric : این نوع دیوارپوش از یک زیر لایه پارچه ای تولید می شود که با وینیل یا آکلریک مایع پوشیده شده و سپس طرح مورد نظر بر روی این پوشش چاپ می شود. این نوع دیوارپوش دارای قابلیت تنفس (breathable) می باشد به این معنی که تا حدی اجازه عبور هوا را از خود می دهد.

Paper Backed Vinyl / Solid Sheet Vinyl : در این نوع کاغذ دیواری، لایه دکوراتیو که به شکل یک لایه جامد از وینیل است بر روی یک زیر لایه کاغذی لامینیت می شود. از آنجا که نمای این نوع دیوارپوش را لایه ای سخت از وینیل تشکیل می دهد، استحکام و دوام بیشتری نسبت به سایر انواع کاغذ دیواری دارد و در برابر رطوبت بسیار مقاوم و قابلیت کندن از دیوار (peelable) و تمیزکاری (scrubbable) دارد.

In-register Paper-Backed Vinyl : این نوع کاغذ دیواری هم از لامینیت کردن ورقه ای از وینیل جامد روی زیر لایه کاغذی ساخته می شود منتها برای برجسته کردن نقوش و افزودن کیفیت نمای آن، لایه دکوراتیو بوسیله حرارت داغ زده (embossed) می شود. تمیز کردن سطوح این نوع دیوارپوش بدلیل وجود برجستگی کمی مشکل تر از نوع صاف آن است.

Fabric Backed Vinyl : این نوع دیوارپوش از یک زیر لایه پارچه ای یا non-woven که با وینیل پوشش داده شده است تولید می شود و متناسب با وزن دیوارپوش نهایی زیر لایه آن به این ترتیب انتخاب می شود:

- برای دیوارپوش هایی با وزن حدود 240 تا 440 گرم بر متر مربع از آستری (کرباس نازک) یا non-woven به عنوان زیر لایه استفاده می شود.

- برای دیوارپوش هایی با وزن حدود 440 تا 740 گرم بر متر مربع از osnaburg ، drill (نوعی کتان) یا non-woven استفاده می شود.

- برای دیوارپوش هایی با وزن بیش از 740 گرم بر متر مربع از drill fabric (نوعی کتان) به عنوان زیر لایه استفاده می شود.

Natural Textile : در واقع استفاده از پارچه به عنوان دیوارپوش است. در این گروه بافته هایی از تار و پود طبیعی را بر روی زیر لایه ای از لاتکس آکریلیک یا مانند آن لامینیت میکنند تا هم ثبات در ابعاد دیوار پوش ایجاد شود و هم در هنگام نصب، چسب به سطح نمای دیوارپوش نفوذ نکند. نمای این دیوارپوش های پارچه ای می تواند ریز بافت و ظریف یا دارای بافتی خشن و درشت باشد.

Poly-olefin / Synthetic Textile : دیوارپوش هایی هستند که با استفاده از الیاف مصنوعی بافته یا نساجی نشده تولید می شوند و نمای پارچه ای به سطوح می بخشند در حالیکه مقاومت سایشی و استحکام آنها از پارچه های طبیعی بیشتر است. زیر لایه این گروه می تواند کاغذ یا آکلریک لاتکس باشد.

Acoustic Wallcoverings : این نوع دیوارپوش در واقع پوششی دکوراتیو با قابلیت جذب صوت و کاهش انعکاس صوت در محیط است که از آن به منظور پوشش سطوح عمودی و دیوار ها در اماکنی چون سالن های کنفرانس، کتابخانه ها، لابی ساختمانها و امثال آن استفاده می شود. این نوع محصول به طور عمده از پلی استر مصنوعی و الیاف اولفین ساخته می شود و ضریب تضعیف (NRC) آن آزمایش و تعیین می شود. این ضریب که عددی بین صفر تا یک است، میزان جذب صوت را توسط سطوح پوشش داده شده را نشان می دهد. هر چه این ضریب به عدد یک نزدیکتر باشد، دیوارپوش میزان بیشتری از صوت را جذب و هرچه به صفر نزدیکتر باشد، بیشتر صوت را منعکس می کند.

 

انتخاب کاغذ دیواری

از آنجا که معمولا انتخاب دو یا چند طرح (یا رنگ) کاغذ دیواری با یک هارمونی مناسب برای یک محیط نیاز به دقت و سلیقه و کمی هم دانش معماری دارد، می توانید از یک طراح دکوراسیون داخلی برای انتخاب طرح و چیدمان و رنگ بندی دیوارهایتان کمک بگیرید. امروزه به کمک نرم افزار های شبیه ساز سه بعدی میتوان چشم اندازی نزدیک به واقع از یک طرح پیشنهادی قبل از اجرا به دست آورد.

اگر چه معمولا سلیقه و روحیه افراد در گزینش یک طرح و رنگ خاص، حرف نخست را می زند، ولی به هر حال در طراحی داخلی یک محیط نمی توان از پاره ای نکات و اصول معماری و ترکیب بندی غافل ماند. حضور دیگر عناصر محیطی و سایر اسباب و لوازم موجود همچون مبلمان ، پرده ها و . . . نیز در این انتخاب موثرند. همچنین کاغذ دیواری انتخابی باید هماهنگی و هارمونی لازم را با رنگ سقف ها و ابزار ها و کنج های گچبری شده و همچنین رنگ و بافت کفپوش اتاق ها و قرنیز های آن داشته باشد.

برای انتخاب یک کاغذ دیوار ی مناسب باید به نکات زیر توجه کرد:

تصمیم گیری راجع به جنس و طرح کاغذ دیواری مورد نیاز: از آنجائیکه انواع زیادی از کاغذ دیواری از نظر جنس و طرح در بازار موجود میباشد پیش از اقدام به خرید باید راجع به این موارد تصمیم گیری کنید. بازدید از همه اجناس موجود در بازار معمولا برای مشتریان منجر به سردرگمی خواهد شد. کاغذ دیواری هایی که بر پایه nonwoven تولید می شوند، نصبشان سریعتر و راحت تر است ولی استحکام کمتری نسبت به کاغذ دیواری های با روکش وینیل دارند. از نظر مقاومت در برابر رطوبت نیز کاغذ دیواری های وینیلی بسیار مقاوم ترند و در بازار به عنوان کاغذ دیواری های قابل شستشو شناخته می شوند. برخی انواع دیگر دیوارپوش مانند دیوار پوش های پارچه ای (textile) و کاغذ دیواری هایی با تکه هایی شبیه مخمل (Flock / velvet) را با قیمت بالاتری می توان تهیه کرد که باز هم در مقایسه با پوشش های وینیلی مقاومت کمتری نسبت به رطوبت دارند. اصولا قیمت کاغذ دیواری گزینه مهمی در انتخاب آن برای یک فضای خاص است، مثلا استفاده از انواع گران قیمت کاغذ دیواری در یک راهرو پر رفت و آمد و یا در اتاق کودکان گزینه مناسبی نیست و این قبیل پوشش ها را میتوان در فضاهای خلوت تر یا اتاق پذیرایی و نشیمن های خصوصی استفاده کرد.

برای انتخاب یک طرح و رنگ بهینه هم توجه به چند نکته خالی از فایده نیست:

● هماهنگی رنگ و بافت کاغذ دیواری با رنگ و بافت پوشش کف اتاق ها و رنگ قرنیز ها

● هماهنگی سبک و استایل کاغذ دیواری با لوازم و مبلمان منزل و پرده ها

● گزینش رنگ مناسب برای سطوح افقی، سقف ها، آرک و ابزارها و کنج های گچبری شده

کاغذ دیواری در مقایسه با رنگ آمیزی گزینه بهتری برای ایجاد یک تم و فضای خاص در یک اتاق می باشد. در اتاقهایی با نقشه مربع یا مستطیل چند روش برای ترکیب و چیدمان کاغذ دیواری روی سطوح دیوار ها وجود دارد:

● استفاده از کاغذ دیواری با ترکیب رنگ غالب برای دیوار مقابل ورودی اتاق (تصویر 1)، مناسب برای اتاق هایی بزرگ است که مایلید فضا را کمی صمیمی تر و جمع و جور تر نشان دهید.

● پوشاندن سقف با کاغذ دیواری (تصویر 2)، ایده جالبی می تواند باشد، خصوصا برای سقفهای مرتفع با استفاده از رنگهای تیره تر کاغذ دیواری می توان ارتفاع را تا حد مطلوبی تعدیل کرد.

● استفاده از کاغذ دیواری در یک سمت ورودی (تصویر 3) اتاق را بزرگتر و کشیده تر نشان میدهد. و پوشش هر دو طرف ورودی (تصویر 4) این ویژگی برجسته تر شده و فضا کمی تنگتر به نظر خواهد آمد.

 

نصب کاغذ دیواری

اجرای کاغذ دیواری بر خلاف رنگ آمیزی بسیار آسان و بی دردسر است. از آنجا که نصب آن با استفاده از نوعی چسب مخصوص با حلال آب انجام می شود هیچگونه بوی زننده ای در محیط ایجاد نمی کند و لکه های احتمالی چسب پس از اجرا به راحتی با یک اسفنج خیس تمیز می شوند.

زیرسازی دیوارها

نکته مهم در اجرای کاغذ دیواری، آماده کردن و زیرسازی سطوح دیوار قبل از اجرا می باشد. چنانچه بخشی از دیوار نمدار باشد ، برطرف کردن منشا رطوبت ضروری است و باید صبر کنید تا آن قسمت کاملا خشک شود. اگر دیوار ها تا به حال نقاشی نشده اند و پوشش دیوار ها گچ خام است باید یک دست روغن پرایمر (روغن الیف) روی سطوح اجرا شود. همانند زمانی که برای نقاشی رنگ و روغن، دیوارها را زیرسازی (ماستیک) می کنیم، برای اجرای کاغذ دیواری هم سطوح دیوار ها باید عاری از هرگونه ترک، سوراخ، شکستگی و ناصافی باشد. پیش از اجرا تمامی اینگونه عیوب را باید با گچ یا بتونه اصلاح کرد. سپس، تمام سطوح را با محلول رقیقی از چسب کاغذ دیواری و کمی سریش، یک دست چسب می زنیم و صبر می کنیم تا خشک شود. این کار باعث می شود تا گرد و غبار روی دیوار با چسب خشک شود و پس از نصب، کاغذ محکم به دیوار بچسبد. فراموش نکنید که پیش از چسبکاری، رویه ی کلید و پریز ها را باز کنید و جریان برق را از کنتور قطع کنید.

همزمان با زیر سازی دیوارها چنانچه برخی سطوح مانند سقف ها، پنجره ها، نرده ها، چارچوب درب ها و . . . نیاز به رنگ آمیزی دارند، کار نقاشی آنها را پیش از شروع به نصب کاغذ دیواری تمام کنید تا بعدا نگران پاشیده شدن رنگ روی کاغذ دیواری ها نباشید. چنانچه سطوح دیوار لکه های زردی یا سیاهی دارد آن را با مقداری رنگ رقیق سفید بپوشانید زیرا این لکه ها ممکن است از زیر برخی انواع نازکتر کاغذ دیواری (مثل non-woven) خود را نشان دهد.

اندازه گیری، برش، چسبکاری

با آنکه عمل نصب کاغذ دیواری آسان به نظر می رسد و با یک جستجوی ساده در اینترنت می توانید مقالات زیادی با عنوان آموزش نصب کاغذ دیواری بیابید، ولی از آنجا که اینکار مانند دیگر مهارت های عملی نیاز به تمرین دارد، تا یاد گیری کامل فوت و فن آن بهتر است از یک نصاب بخواهید که آن را برای شما اجرا کند. ساخت چسب، برش طولی کاغذ دیواری به شیوه ای که کمترین دور ریز را ایجاد کند، همچنین جفت و جور کردن نقوش کاغذ دیواری های طرح دار نیاز

به تجربه و مهارت یک نصاب کاغذ دیواری دارد.

عملیات نصب با اندازه گیری ارتفاع دیوار مورد نظر آغاز می شود. دقت کنید تا رول های کاغذ دیواری هایی که در یک میدان دید نصب می شوند دارای یک شماره سری ساخت (Batch No) باشند، چرا که تولیدات یک کارخانه در سری های مختلف ممکن است دارای کمی اختلاف رنگ باشد. ابتدا اولین قواره طولی را به اندازه ارتفاع دیوار بعلاوه 5 سانتیمتر برش می زنیم و سپس سایر قواره ها را به ترتیب، پس از جفت کردن نقوش آن با قواره ماقبل، برش می زنیم و به همان ترتیب روی هم قرار می دهیم.

پس از برش، قواره ها را به همان ترتیب چسب زده و به سمت پشت کاغذ دیواری از دو طرف تا می کنیم به طوری که قسمت های چسب خورده روی هم قرار گیرند. قواره های تا خورده را با حفظ ترتیب روی هم چیده و کار نصب اولین قواره را با رسم خط شاقول روی دیوار از یک کنج مناسب آغاز می کنیم. توجه داشته باشید که برخی انواع کاغذ دیواری ها بصورت خود چسب تولید می شوند که فقط کافیست پشت آنها را (مانند تمبر پستی) خیس کنید تا آماده نصب شوند. در مورد کاغذ دیواری های non-woven هم باید چسب به دیوار زده شود و نیازی به چسبکاری کاغذ ها نیست.

نصب کردن

توجه داشته باشید که هیچگاه به لبه دیوارها یا امتداد چارچوب درب و پنجره ها به عنوان خط شاقول اعتماد نکنید و حتما برای شروع به کمک شاقول روی هر دیوار یک خط شاقول رسم کنید. اولین قواره چسب خورده را ابتدا از سمت بالا از تا باز کرده و با رعایت خط شاقول روی دیوار می چسبانیم و سپس قسمت تاخورده پایین را نیز باز کرده روی دیوار می چسبانیم. به کمک کاردک پلاستیکی یا فرچه مخصوص ، قسمت های چروک خورده را صاف میکنیم و چسب های اضافه را در صورت وجود با کشیدن کاردک روی آن خارج می کنیم. قسمت های اضافه را با کمک خطکش و تیزبر برش می زنیم و قواره های بعدی را نیز به همین ترتیب یک به یک نصب می کنیم. جای کلید و پریز ها و دریچه های احتمالی را با استفاده از تیزبر یا قیچی روی کاغذ دیواری برش می زنیم. پس از نصب کاغذ دیواری تا زمان خشک شدن کامل آن (حدود 48 ساعت) از دستکاری آن بپرهیزید. معمولا پس از نصب، حباب هایی زیر کاغذ مشاهده میشود که این حباب ها ظرف چند ساعت، پس از خشک شدن کاغذ دیواری کاملا از بین می روند. اگر چند روز پس از نصب احتمالا در برخی نقاط لبه های کاغذ از هم باز شود می توان آن را دوباره با احتیاط خیس کرده و با چسب کاغذ دیواری یا چسب چوب تیوپی بهم چسباند.





.
برای خرید کاغذ دیواری با ما تماس بگیرید. 021 - 26408519
برای مشاهده نمونه های کاغذ دیواری اینجا کلیک کنید.

منبع : wallerian
تحریریه ی گروه معماری آرل
 

لینک مستقیم : https://www.arel.ir/fa/News-View-921.html