کتاب باغ ایرانی، بازتابی از بهشت / مهدی خوانساری

تحریریه معماری آرل

باغ ایرانی به مثالی زمینی از بهشت جاودان بدل شده است. به گفتۀ آرتور اپهام پوپ در گوشۀ ذهن هر ایرانی باغی نهفته است.
شاید بتوان وجود رابطه ای عارفانه با آب، درخت و گل در میان ایرانیان را نشان دهندۀ اهمیت باغ به منزلۀ مکانی مقدس دانست. باغ ایرانی با جای گرفتن در میان بیابان های پهناور همواره از نبوغ و ذکاوت معمار ایرانی خبر می دهد. این باغ حاصل اندیشه ای است که آب را از لایه های پنهان کویر، فرسنگ ها هدایت کرده تا چشمه ای از دل زمین بجوشد و نوید بخش حیات و پویایی باشد.

باغ ایرانی نموداری از هویت و فرهنگ و دربردارندۀ مفاهیمی مرتبط با سنت و آداب ایرانیان است. لذا تأمل در معماری باغ ایرانی از آن جهت که به شناخت روحیات و گرایشات مردم به ویژه در حوزۀ فرهنگ و سنّت کمک می کند؛ می تواند راهنمای معماران در زمان حاضر باشد.
کتابی که در ادامه به اختصار معرفی می شود به معماری باغ ایرانی در اعصار مختلف می پردازد. کتاب " باغ ایرانی، بازتابی از بهشت" سعی دارد با بیان ویژگی های باغ ها در هر دوره ، تصویر روشنی از این میراث گرانبها به خواننده ارائه کند. در این کتاب ضمن بیان ویژگی های معماری باغ در حوزه های زمانی مختلف ، اعتقادات، باورها و بینش مردم نیز عنوان شده است. باورهایی که در یک طراحی هوشمندانه در بناهای گوناگون از جمله باغ ها تجلی یافته و اکنون با مطالعه و بررسی بناهای به جا مانده از گذشته می توان به فرهنگ و سنت مردمان در روزگاران قدیم پی برد.

باغ ایرانی نمونه ای بی نظیر از پایداری و جاودانگی را به نمایش گذاشته است. در ایران باستان ساخت این باغ ها بر اساس طرح های دقیق و منظم هندسی توسط مهندسان ماهر انجام شده است. لذا مطالعه و تفحص در باغ ایرانی می تواند تکنیک ها و ترفندهایی را که در دستیابی به آب و استفاده بهینه از آن به کار گرفته می شد؛ آشکار سازد.
کتاب " باغ ایرانی، بازتابی از بهشت" حاصل تلاش مستمری است که در پی جست و جو و کسب آگاهی از وضعیت باغ ها و چرایی ایجاد آنها در ناحیه فلات مرکزی ایران به عمل آمده است. این کتاب باغ هایی را معرفی می کند که روزگاری برای پادشاهان مجال آرامش را فراهم ساخته و بخشی از روند حیات آنان را شکل داده است. همچنین ویژگی های انواع باغ ها از دوران پیش از اسلام در این کتاب آمده است.

در انتهای کتاب به تأثیر عناصر باغ بر رشد و توسعۀ سایر هنرها پرداخته شده است. باغ به عنوان مظهری از طبیعت در جان انسان ریشه دارد و از آنجا که تجلی گاه باورها و اعتقادات اوست؛ به صورت بینشی درونی درآمده است و جزئی از فرهنگ او محسوب می شود. لذا این بینش درونی در سایر هنرها از جمله شعر و نقاشی بروز می کند.

 
عنوان:
باغ ایرانی، بازتابی از بهشت
کیفیت کتاب:
عالی
تعداد صفحات:
172 صفحه
ناشر:
دبیرخانه همایش بین المللی باغ ایرانی/ سازمان میراث فرهنگی و گردشگری
تاریخ انتشار:
 
زبان:
فارسی
دسته بندی:
معماری منظر- تاریخ معماری
ترجمه:
مؤسسه مهندسین مشاور آران
نویسنده :
مهدی خوانساری، محمدرضا مقتدر، مینوش یاوری


تحریریه معماری آرل
نگارنده: منیژه قاضیا


لینک مستقیم : https://www.arel.ir/fa/News-View-8400.html