بازسازی رستوران بازار تهران/رتبه سوم بخش بازسازی جایزه معمار 97

تحریریه معماری آرل
طراحی و بازسازی رستوارن بازار در یکی از خیابان های صعب العبور پانزده خرداد تهران واقع شده است. برای رسیدن به ساختمان رستوارن می بایست از موانع و مسیرهای گوناگون با بافت آجری و نزئینات وناگون بگذریم. روند بازسازی در دو جنبه صورت گرفته است:
1.طراحی داخلی رستوارن با بودجه ای محدود و ارتباط بین فضای بیرون و داخل
2.بازسازی و نوسازی محوطه ساختمان

ساختمان پیشین بوتیک لباس که به رستوران تغییر کاربری داده است. اصلی ترین کاربران بازار تهران شامل مشتریان، فروشندگان بازار، بازرگانان یا رهگذران روزمره می باشند. با وجود اینکه بازار بزرگ تهران در گذشته ابعاد مختلفی نسبت به امروز داشته، خلق فضاهایی که بتواند نقطه ملاقات، گردهمایی یا تعاملات اجتماعی را ایجاد کند، یک امتیاز مثبت عملکردی تلقی می شود. بحث و گفتگو بین بازاریان و مردم عادی در فضایی مانند رستوران نقش مهمی در افزایش ابعاد اجتماعی بازار دارد.

رستوارن بازار یک پروژه دو طبقه می باشد. بازسازی ساختمان بوتیک به یک رستوارن باعث شد تا زیرزمین به آشپزخانه تغییر کاربری دهد و سالن غذاخوری اصلی به طبقه اول منتقل گردد. طبقه اول شامل دو بخش مختلف با اختلاف سطح های متفاوت می باشد. ارتفاع ورودی ساختمان 3 متر بود. لذا به دلیل تغییرات عمده ساختار اصلی ساختمان ارتفاع ورودی به 4 متر تغییر یافت. تیم طراحی یک ماژول پایه را با توجه با سازه فعلی ساختمان در نظر گرفت، و زمانی که بازدیدکننده وارد ساختمان شود یک انسجام دینامیکی را در فضا حس می کند. درک و تجربه فضاهای تودرتو در محدوده های  کوچک تر (Micro-space) حسی تعلیق شده را به مشتریان القاء می کند.

هر فضای کوچک به صورت مداوم در رستوان تعبیه شده و طیف وسیعی از محدوده با حریم خصوصی را ایجاد نموده است. بسته به نیازهای خود رستوارن، فعل و انفعالات اجتماعی یا معاشرت های اقتصادی در تمام محدوده های رستوران در هنگام صرف غذا امکان پذیر است. محدودیت بودجه یکی از چالش های موجود در روند نوسازی بود. به همین دلیل از متریال هایی بهره برده شده که هزینه های نهایی کار را کاهش دهد. آجر یک متریال قابل دسترس و عمده است که می توان با هزینه ای پایین در محل نصب نمود. همچنین مبلمان، دکوراسیون و وسایل نورپردازی در کارگاه ساخته شدند. 

سازماندهی فضای بیرون رستوارن
محوطه ساختمان در کوچه صعب العبور، بی نظم و آشفته بود، به طوری که بسیاری از ارازل و افراد مزاحم جمع می شدند. لذا برای کاهش آلودگی بصری یک نمای بسیار ساده طراحی شد که به خطوط اصلی ساختمان های مجاور و معابر اصلی وصل شده و نسبت به سیر خطوط طراحی محل همپوشانی شود. دیوارهای همسایه از هرج و مرج بصری زیادی رنج می بردند. این مسئله با نقاشی و ترمیم بصری پوسته های کنار رفع شد تا نمایی قابل درک و ملایم به رهگذران منتقل شود.

معمار: حمیدرضا گذریان
موقعیت پروژه: منطقه 12 تهران، خیابان 15 خرداد، بازار بزرگ تهران
متراژ رستوران: 280 متر مربع
سال طراحی: 2018
عکاس: پرهام تقی اف














لینک مستقیم : https://www.arel.ir/fa/News-View-7674.html