معماری و طراحی داخلی "فست فود نمک" در شیراز

تحریریه معماری آرل
موقعیت: شیراز
مساحت : 70 مترمربع
سال: 1390
همکار طراح : ساغر خاکدان دلیر - سه بعدی : فرید محبوبی - اجرا: ارش طفرایی ؛ علی طریقت ؛ رضا کریمی ؛ عباس فرزاد؛ احد غیبی ؛ مجید زارع
توجه به معماری پایدار در کلیدی ترین رویکرد این پروژه مد نظر بوده است؛ لیکن سعی شده است از تفسیر های کلیشه ای و عمدتا "ترجمه ای – وارداتی " پرهیز شود و با توجه به عناصر موجود در بستر طرح به طراحی پرداخته شود. به همین دلیل وجود دریاچه نمک و معادن نمک متعدد در بستر طرح مورد توجه قرار گرفت. نمک از چندین بعد، پتانسیل تبدیل شدن به مصالحی پایدار برای طراحی این پروژه را دارا بود:
1. نزدیکی فیزیکی دریاچه نمک به عنوان منبع اصلی تولید نمک به پروژه ( توجه به مصالح بوم آورد)
2. نزدیکی معنایی نمک با فروشگاه مواد غذایی
3. نزدیکی فرمی غار های نمکی با ایجاد حس دنج بودن و امنیت
4. نزدیکی با استاندارد های اداره بهداشت به دلیل خاصیت گند زدایی نمک

نمک با انتشار هم زمان یون های چهار ماده گند زای O2,O3,CLO2,CL2 در فضا به عنوان یکی از قوی ترین و ایمن ترین مواد گند زدای طبیعی شناخته می شود. تجزیه یونی نمک ها در حالت های مختلف سنگی یا بلوری امکان تاثیر بخشی آنها را در فضایی که از نمک اشباع شده باشد را فراهم می آورد. این ترکیب در عین استفاده از مصالح طبیعی امکان بهینه سازی هوای آلوده شهری را فراهم می آورد و همچنین میزان مصرف گند زدا های شیمیایی را کاهش می دهد. جهت ایجاد دسترسی به فضای طبقه دوم پلکانی با حرکتی پیچشی انتخاب شد تا علاوه بر تشدید حس حرکت، بر امکان در هم تابیدگی فضا بیافزاید. طراحی پلکان علاوه بر تمامی نکات اجرایی می بایست در امتداد سیالیت فضای هر دو طبقه باشد و در عین حال در امتداد خود به کانتر فروش نیز فرم دهد.

دیواره های پلکان از هسته ای فلزی برخوردار شد که رویه ای از دانه بندی نمک آنرا پوشاند لیکن کف پله ها به دلیل مقاومت سایشی و امکان شستشوی مداوم به صورت درجا در محل قالب گیری شد و با ساخت یک کوره کوچک ذوب فلز در محل ریخته گری شد. دلیل انتخاب آلومینیوم علاوه بر مقاومت فیزیکی لازم، امکان بازیافت قوطی های پپسی مصرف شده توسط رستوران های پیرامون پروژه بود. قوطی های فلزی بازیافتی نیاز به دمای ذوب پایین تری داشتند و این نکته امکان ریخته گری درجا با کوره ذوب کوچک در درون شهر را فراهم می کرد. ریخته گری درجا و روباز علاوه بر ایجاد درهم تنیدگی سازه و کم کردن لرزش اینگونه پله ها، سطحی غار مانند و متفاوت را ایجاد می نمود.

تحریریه معماری آرل
منابع: mihanbana
etood
arel
 

لینک مستقیم : https://www.arel.ir/fa/News-View-6347.html