طراحی مفهومی حبیبه مجدآبادی از حمام-خانه جهش یافته در تهران

تحریریه معماری آرل
تأثیرپذیری از کهن الگوی یک خانه ایرانی و تبدیل آن به خانه ای به عنوان استخر خارج از تهران، نقطه عطف مهمی در آخرین طرح حبیبه مجدآبادی به شمار می رود. طرح مفهومی دگرگون شده "خانه استحمام" (حمام خانه) نمونه ای است که به لحاظ عملکردی و کاربردی جهش یافته و به نوعی تحول ساختمان سازی در آینده ای نامشخص را به نمایش گذاشته است. حبیبه مجدآبادی عنوان کرده"دایره واژگان روزمره ما به کلمه خسته کننده منتهی می شود. من می خواهم فرمی خلق کنم که هم نمایدن باشد، هم استثنایی." وی وظیفه یک معمار را تبدیل ویژگی عادی به غیر عادی و فوق العاده می داند. کانسپت خانه-حمام در حومه شرقی تهران واقع شده که به نوعی با خاطره ما از تصویر یک خانه گره خورده است. این طرح دارای فرمی مکعبی شکل است که سقف شیب داری به آن الصاق شده است.

حمام-خانه تعریف سنتی از یک استخر به همراه عرصه های یک حمام می باشد که به شیوه ای مدرن طراحی شده است. ورودی اصلی توسط یک دیافراگم راست زاویه از مرکز ساختمان می باشد که به سمت بالا گسترش پیدا کرده و حجم کلی بنا را به دو بخش تقسیم کرده است. در ضلع راست ساختمان یک پنجره قرار دارد که زیر لایه ورودی نما قرار داشته و باز و بسته می شود. اما در ضلع چپ نما یکپارچه است که 4 طبقه در این بخش تعبیه شده است. حفظ حریم ضلع چپ توسط الگویی پیکسلی شکل آجری شکل صورت گرفته تا دید کاربران نسبت به محیط بیرون را به صورت کامل مسدود نکند. 

اما اصلی ترین ویژگی پروژه حمام خانه مربوط به ضلع جنوبی آن می باشد. انتهای پروژه یک استخر تعبیه شده که از یک طرف به نمای بیرونی دید دارد. نورگیر بودن یک استخر سرپوشیده از دیواره ها ویژگی جسورانه ای است که در پروژه مشابهی تا کنون ندیده ایم. سقف بنا از یک قسمت به سمت پایین قوس شده و به صورت اورچین به سطح صافی رسیده است. انتهای قوس سقف هم شاهد شفاف شدن پوسته هستیم جهت نورگیری بیشتر تعبیه شده است. 






تحریریه معماری آرل
منبع: designboom.com

لینک مستقیم : https://www.arel.ir/fa/News-View-6148.html