شنبه های نگاه آرل به تهران: جلوه افلاک در گنبد مینا

گزارش و عکاسی: الهه کاشی، غزاله عزالدین
جاده ابریشم در دل مجموعه عباس آباد، پس از عبور از پل ابریشم به بوستان شمسی می رسد. جایی که گنبد مینا، به هیات خورشید در دل مجموعه عباس آباد می درخشد. این گنبد نمادی است از سفرهای دور و دراز آسمانی، یادآور رصدخانه مراغه، بوستان منظومه شمسی 11 هزار مترمربع مساحت دارد و در حاشیه جنوبی بزرگراه همت، حدفاصل بزرگراه مدرس جای گرفته است.
گنبد مینا در دل بوستان منظومه شمسی قرار دارد. مجموعه ای که بزرگترین آسمان نمای خاورمیانه لقب گرفته است و هم اکنون مورد استقبال شهروندان بسیاری است. بوستان منظومه شمسی، با هدف ارائه فضایی تفریحی و آموزشی ویژه نجوم، طراحی شده است.



ساخت مجموعه مرکز علم و آسمان نمای گنبد مینا در سال 1393 به همت و کوشش شرکت شرکت نوسازی عباس آباد با مساحت 1800 مترمربع در اراضی عباس آباد به بهره برداری رسید. رسالت حقیقی این مرکز گسترش و همگانی کردن دانش نجوم های عظیم و عمیق آفرینش و امور سمعی و بصری است.
این مرکز تاکنون گام های موثری را در جهت اشاعه دانش نجوم در میان عموم مردم و بخصوص طیف گسترده دانش آموزان سراسر کشور برداشته است. طراحی و ساخت برنامه های آموزشی در حیطه دانش ستاره شناسی از مهم ترین اهداف این مرکز است.



سالن نمایش آسمان نما

اصلی ترین بخش آسمان نمای گنبد مینا، سالن نمایش فیلم آن است. فیلم ها و برنامه های آموزشی در زمینه دانش نجوم از طریق چهار دیتا پروژکتور قدرتمند بر روی سقف نیم کره گنبد و در قالب فیلم های دوبعدی و سه بعدی نمایش داده می شوند. قطر نیم کره این سالن 18 متر است و با یک شیب 23 درجه طراحی شده و نیز 150 صندلی مخصوص دارد که ردیف اول آن با فضای ویژه برای جانبازان و معلولین در نظر گرفته شده است. گالری های دیجیتالی با عملکرد نمایش و اطلاع رسانی در شاخه های علوم شیمی، فیزیک، زمین شناسی، کیهان شناسی، آبزیان و ... با ویترین های مختلف مجموعه ای با تکنولوژی بالا در اختیار علاقه مندان به علوم مختلف قرار خواهد داد.
 سانس های نمایش فیلم های علمی در دو شاخه نجوم و زمین شناسی می باشد.


 نمایشگر های دیواری

نمایشگرهای دیواری (video wall) این آسمان نما که تعداد آنها به پنج عدد می رسد قابلیت نمایش موضوعات جذاب مختلفی را دارند. مدت زمان هر فیلم این نمایشگرها که اندازه شان به 3 تا 5 متر می رسد در حدود 4 تا 8 دقیقه است. این فیلم ها در برگیرنده موضوعات جالب علمی و به طور خاص نجوم و فضا می باشند.
در فضای بیرونی سالن نمایش ماژول ها و ماکتهای مختلفی از ابزار و ادوات علمی قرار دارد. بخش اعظمی از این ماکتها مربوط به ابزار های رصدی منجمان قدیمی و دوره های اسلامی است. ماکتهای ماهواره های ایرانی نیز از جمله بخش های جذاب نمایشگاه دور تا دور سالن آسمان نما به حساب می آیند.






 

رصد آسمان شب

برنامه های رصد زنده آسمان شب در فضای بیرونی گند آسمان نما، یکی از جذاب ترین بخش های این مجموعه است که برای دوستداران و علاقمندان برگزار می شود. در طول هفته روزهایی را برای رصد با تلسکوپ در نظر گرفته اند که در صورت مساعد بودن شرایط آب و هوا می توانیم ماه و سیارات قابل مشاهده در آن شب را بر روی مانیتور و با استفاده از چشمی الکترونیکی نمایش دهند.


تصویر پیست اسکیت، جنب مجموعه گنبد مینا


تحریریه معماری آرل
گزارش و عکاسی: الهه کاشی، غزاله عزالدین

لینک مستقیم : https://www.arel.ir/fa/News-View-5831.html