معماری پایدار و نورپردازی: آیا نورپردازی می تواند به ایجاد معماری پایدار کمک کند؟


مترجم: نیلوفر محتاط
معماری پایدار تحت تأثیر عوامل گوناگونی قرار دارد. نورپردازی عاملی است که تأثیرات زیادی بر روی پایدار بودن ساختمان دارد. نور پردازی پایدار علاوه بر اینکه از نظر مالی برای استفاده کنندگان مقرون به صرفه است، به محیط زیست نیز آسیب نمی رساند. استفاده از نور روز شاید ارزان ترین و مناسب ترین روش نورپردازی پایدار باشد اما به دلیل فراهم نبودن نور طبیعی در تمام ساعات شبانه روز، استفاده از الکتریسیته غیر قابل اجتناب است. تمرکز اصلی نورپردازی پایدار بیشتر بر روی به حداقل رساندن مصرف انرژی و بهبود کیفیت زندگی است. این روزها استفاده از تکنولوژی LED باعث افزایش کارایی چراغ ها شده است اما هنوز هم بیشتر از نورپردازی الکتریکی استفاده می شود. در این بخش قصد داریم به معرفی 7 روش برای نورپردازی پایدار بپردازیم.

1) انتخاب منبع نور با کارایی بالا:
بالا بودن کارایی یک منبع نوری بدین معناست که این منبع با مصرف حداقل انرژی، بیشترین نور را در اختیار ما قرار می دهد. منابع نوری با کارایی بالا، انرژی کمی مصرف می کنند اما در عین حال نور زیادی از خود ساطع می کنند. چراغ های LED منبع نوری کارآمدی هستند. طول عمر زیاد و هزینه ی نگهداری پایین نیز از مواردی است که باید به آن توجه کرد.


2) انتخاب چراغ مناسب و کارا:
یک چراغ مناسب چراغی است که نور را هدر نمی دهد و ضریب بازتاب بالایی دارد. البته باید در نظر داشت که ضریب بازتاب بسیار بالا، آسایش بصری را از بین می برد. برای نورپردازی پایدار باید بین آسایش بصری و ضریب بازتاب یک چراغ تعادل برقرار کرد. البته تمام این موارد به این بستگی دارد که چراغ مورد نظر چه کاربردی دارد. برای مثال بین چراغ معمولی خانه با یک نورافکن تفاوت های بسیاری وجود دارد.

3) اگر لازم نیست چراغها را خاموش کید:
خاموش کردن چراغهای اضافه ساده ترین و آسانترین راه برای صرفه جویی در مصرف انرژی است.


4) استفاده از سنسورها برای کنترل نور:
سنسورها وقتی با سیستمهای کنترلی ترکیب می شوند، باعث صرفه جویی زیادی در مصرف انرژی خواهند شد. در طول روز سنسورها با تشخیص نور روز باعث صرفه جویی در انرژی الکتریکی می شوند. همچنین برخی سنسورها دارای قابلیت تشخیص افراد در فضا هستند به این صورت که به محض ورود اشخاص به فضا، چراغها روشن می شوند و اگر فردی در فضا حضور نداشته باشد چراغها خاموش یا کم نور هستند. استفاده از این سنسورها برای راه پله ها و دفاتر اداری بسیار مناسب است.


5) روشن نکردن تمام فضاها به یک میزان:
با روشن کردن تمام فضاها به یک میزان، انرژی زیادی هدر می رود. بهتر است نقاطی از فضا که به کار خاصی اختصاص داده شده روشن تر و بقیه فضاها تاریک تر باشند.

6) استفاده از سطوح با رنگ روشن در طراحی داخلی
برای بازتاب نور بهتر است در طراحی داخلی از رنگ های روشن استفاده شود. توجه داشته باشید که استفاده از سطوح درخشان و صیقلی ممکن است باعث خیرگی شود که مناسب نیست. بهترین راه استفاده از رنگ های مات و روشن در فضاست.

7) جلوگیری از ایجاد روشنایی خیره کننده
وجود نور خیره در فضا باعث اختلال در عملکردهای داخل می شود. دو نوع خیرگی داریم خیرگی مستقیم و خیرگی غیرمستقیم. خیرگی مستقیم از خود چراغ ناشی می شود و خیرگی غیر مستقیم به دلیل وجود مصالح صیقلی و درخشان موجود در فضاست.


منبع:archdaily.com
تحریریه ی معماری آرل

لینک مستقیم : https://www.arel.ir/fa/News-View-2984.html