کتابخانه زیبای سبک باروک در جمهوری چک



کتابخانه‌ی ملی کلمنتینوم در یک مجموعه‌ بنای تاریخی در قلب شهر زیبای پراگ واقع شده است. نام آن از یک کلیسای کوچک قرن یازدهمی به نام سن کلمنت اقتباس شده است. این کتابخانه در سال 1781 بنیان نهاده شد و در سال 2005 جایزه یادبود جهانی یونسکو را دریافت کرد.



این کتابخانه دارای محیطی آرام و زیباست که در بخش قدیمی‌تر شهر پراگ واقع شده است. اینجا اولین کتابخانه کشور چک به شمار می‌رفت تا آنکه صدها سال پیش، ژزوئیت‌های کاتولیک، کتابخانه‌ی کینگ چارلز را به این نقطه منتقل و آن را با دانشگاه کینگ چارلز یکی کردند. مجموعه کتب با ارزش این کتابخانه، حاوی اسناد تاریخی از افرادی همچون تیکو براهه*، آمادئوس موتزارت **و جان آموس کمنیوس*** است؛ به علاوه ادبیات چک و دیگر کتب تاریخی را نیز می‌توان در این مکان یافت. امروزه این کتابخانه نزدیک به شش میلیون جلد کتاب دارد و سالانه نیاز یک میلیون نفر را برآورده می‌نماید.


علاوه بر کتب جدید و مدرن برای برطرف‌کردن نیاز اعضاء جوان‌تر، مجموعه دست نوشته‌های قدیم مربوط به دوران شاه چارلز نیز در این میان در دسترس علاقمندان است که متعلق به سال 1366 هستند. حتی می‌توان کتب خطی متعلق به سال 1085 را نیز در این میان یافت. معماری این بنا نمونه‌ای است برجسته از سبک باروک، سقف کارشده و تأثیرگذار آن توسط جن هیبل (Jan Heible) خلق شده است. در کل به نظر می‌رسد این کتابخانه ساخته شده تا روح باروک را جلا بخشد و معماری داخلی و جزئیات شگفت‌انگیزی را به نمایش بگذارد، حتی برچسب‌های روی قفسه‌های کتابخانه هم ارجینال و اصل هستند.


این کتابخانه شش روز در هفته باز بوده و پذیرای تمامی اقشار جامعه است؛ هر چند دانش‌آموزان و دانشجویان درصد قابل توجهی از مراجعین را به خود اختصاص می‌دهند. برای بازدید از این اثر معماری برجسته، راهنمایانی با هر دو زبان چک و انگلیسی آماده‌ی کمک هستند.

 

*تیکو براهه: نجیب زاده‌ی دانمارکی که به دلیل رصدهای ستاره‌شناسی خود به شهرت رسیده است.

**وولفگانگ آمادئوس موتسارت: آهنگساز برجسته‌ی اتریشی و از نوابغ بزرگ سبک موسیقی کلاسیک.

***جان آموس کمنیوس: جان آموس کمنیوس یکی از برجسته‌ترین و بزرگ‌ترین معلمان و مربیان عرصه تعلیم و تربیت مغرب‌زمین در قرن هفدهم بود. از آنجا که نظرات او جنبه‌ای جهانی به خودگرفت، عده‌ای او را «پدر آموزش و پرورش جدید» می‌دانند.


تحریریه معماری آرل
نویسنده: مریم اصلانی
منبع: زومیت ، PLACETOSEEINOURLIFETIME


لینک مستقیم : https://www.arel.ir/fa/News-View-1799.html