دوشنبه های هنرهای تجسمی: هنر کالیگرافی

تحریریه معماری آرل
کالیگرافی اصطلاحی غربی است که در توصیف هنر خوشنویسی به کار می‌رود. از این رو این هنر در سراسر دنیا با این نام شناخته می‌شود. نقاشیخط، گونه‌ای متفاوت از کالیگرافی است و همچنین حروف‌نگاری (تایپو گرافی) هم مجزا از کالیگرافی شناخته می‌شوند.

در برخی آثار تایپوگرافی از تکنیک‌ها و یا ابزار کالیگرافی استفاده می‌شود. اما کالیگرافی نوعی نقاشی است که در آن خطوط با یکدیگر برخورد دارند و در واقع نوعی کمپوزسیون خط است.
در کالیگرافی، هنرمند اشکالی بوجود می‌آورد که زیباست. در ایران این نوع نقاشی به دوران قبل از صفویه باز می‌گردد، ولی در دوره قاجار از زمان میرزا غلامرضا امیرخانی خوشنویس که با خط نستعلیق سیاه مشق کرد، کالیگرافی شکل گرفت.

کالیگرافی عربی نوعی از هنرهای بصری است که از 28 خط عربی که از الفبای Aramaic Nabataean مشتق شده شکل گرفته است که به این ترتیب حسی از خلاقیت و الهام بخشی را به بیننده القا می‌کند. با گذشت زمان، کالیگرافی عربی از شکل کلاسیک به مدرن تغییر پیدا کرد که این نه تنها یک تغییر موقفیت آمیز است، بلکه یک موفقیت در هنر خوشنویس جهان نیز به شمار می‌رود.
در این کار، آزادی عمل در تکنیک و ابزار کار وجود دارد، این کار می تواند خوشنویسی باشد یا اصلا شامل خوشنویسی نباشد و در لحظه از ذوق و خلاقیت هنرمند سرچشمه گیرد. هنرمندی که این کار را انجام می دهد، اگر شناخت نسبی درباره خطوط و فرم ها و حروف داشته باشد و مبانی رنگ را بشناسد، می تواند کارهای خوبی ارائه دهد.

در کالیگرافی، نقاش دستش آزاد است که با رنگ ها، خطوط و ... حسش را بیان کند. این کار به ویژه درباره موضوعات عاشورایی بسیار کارایی دارد و هنرمند می تواند آنچه در ذهنش از این واقعه دارد و دانش و دریافتی که تاکنون کسب کرده را به صورت خلاقانه روی کاغذ بیاورد و طبیعتا، آنچه از دل برآید، بر دل نیز می نشیند.

تحریریه معماری آرل
منابع: hamshahrionline
hodana

لینک مستقیم : https://www.arel.ir/fa/News-View-6173.html