شنبه های نگاه آرل به تهران : موزه آبگینه تهران

تحریریه معماری آرل
موزه آبگینه تهران یکی از بناهای قدیمی تهران می باشد که هنوز با پا گذاشتن به درون آن حس و حال زمان خود را به بازدیدکننده منتقل می کند. صدای کفپوش سالن اصلی در زیر پای بازدیدکنندگان نشان از خاطرات فروان و زمانی طولانی از ساخت این مجموعه می دهد. مجموعه ای که هنوز هم اکثر المان ها و متریال های اصلی اش سالم مانده است. موزه آبگینه به دستور قوام السلطنه، نخست وزیر احمد شاه قاجار ساخته شده و در خیابان 30 تیر تهران واقع شده است. پیش از تبدیل شدن این ساختمان به موزه، قوام از این ساختمان به عنوان دفتر کار و محل پذیرایی مهمان های سیاسی خود استفاده می کرده. مجموعه آبگینه به همراه خانه قوام که در ضلع جنوبی ساختمان موزه واقع شده دارای هفت هزار متر مساحت می باشد. 

قوام السلطنه بیش از 30 سال در این مجموعه حظور داشته و معماری آن تلفیقی از طراحی سنتی ایرانی و معماری اروپایی قرن 19 می باشد. طراحی فضاها و عرصه های داخلی بر اساس معماری اروپایی بوده و نما با بر اساس معماری قاجاری اجرا شده است. طبقه اول بنا بر اساس سبک هزاره قبل از میلاد تا اوایل اسلام و طبقه دوم بر اساس سبک اسلامی معاصر طراحی شده است. پس از گذشت 30 سال از اقامت قوام در این مجموعه، ساختمان مجموعه آبگینه به سفارت مصر واگذار شد که آنها هم 7 سال از این مجموعه به عنوان سفارتخانه مورد استفاده قرار داده اند. در طول 7 سالی که مصری ها از این ساختمان استفاده کردند رد تغییرات آنها در داخل بنا قابل مشاهده است. گچ بری های سقف، قاب ها و مابقی تزئینات داخلی توسط مصری ها در طول این هفت سال به بنا اضافه شده که همگی بر اساس معماری اروپای غربی طراحی شده است. 

پس از 7 سال اقامت مصریان در این مجموعه مدتی این ساختمان در اختیار بانک بازرگانی بوده و مدتی بسیار کوتاه پس از آن در اختیار سفارت افغانستان قرار گرفته است. در سال 1355 ساختمان به دفتر سابق فرح دیبا فروخته شد و از آن پس کاربری خود را به موزه تغییر داد. در فاصله زمانی 1355 تا 1357 در قسمت های شمالی و جنوبی ساختمان اصلی، بناهایی ساختند و آن را فرهنگسرا نامیدند. سه گروه از مهندسان ایرانی، اتریشی و آلمانی این محوطه را به مجموعه ای فرهنگی موزه، کتابخانه، کلاس های آموزشی و ... تبدیل کردند. هم اکنون این مجموعه با عنوان "موزه آبگینه و سفالینه های ایران" سیر تحول و تکامل سه مجموعه از آثار را عرضه می دارد که شامل سفال، شیشه و بلور بوده و نمایشگاه هایی را در مناسبت های مختلف با موضوعات متفاوت و مرتبط با موزه بر پا می دارد.
  

اطلاعات تماس موزه آبگینه :

تلفن : 66708135
ساعات بازدید از موزه: 9 صبح الی 5 بعد از ظهر، هفت روز هفته
هزینه ورودی: سه هزار و پانصد تومان
آدرس : تهران - خیابان سی تیر 


تحریریه معماری آرل
نویسنده : مهرداد نجیب زاده
عکاس : مسعود فلاح

لینک مستقیم : https://www.arel.ir/fa/News-View-6053.html